Welke darmproblemen kunnen
voorkomen bij MS?

Bekijk hier hoe de darmen werken

MS kan de neurologische routes (zenuwsignalen) beschadigen die de darmfuncties regelen. Als er zenuwen beschadigd zijn, kunnen de darmen minder goed werken (darmdisfuncties). Neurologische darmdisfunctie kan op veel manieren voorkomen, maar kan normaal gesproken in twee gebieden worden gegroepeerd. Het kan leiden tot problemen met behoud van controle over de darmen of het kan leiden tot problemen met constipatie en evacuatieproblemen

MS en constipatie (verstopping)

‘Constipatie’ is een algemeen gebruikte term, maar soms is het moeilijk om precies te vatten wat onder ‘constipatie’ valt. Het is klinisch gedefinieerd als minder dan drie ontlastingen per week. Om te worden gediagnosticeerd met chronische constipatie moet deze situatie meer dan drie maanden aanhouden. Als je merkt dat harde ontlasting passeert, je moet persen en/of moeite hebt om volledig te poepen wanneer je op de wc bent, zijn dit aanwijzingen voor constipatie.

MS en ontlastingsincontinentie

Ontlastingsincontinentie is een probleem met de darm die zeer vaak voorkomt bij MS. Dit is wanneer een persoon ongewild ontlastingsverlies heeft. Als je dit hebt, of als jouw ontlasting zacht of waterig is wanneer je naar de wc gaat, kan dit duiden op darmproblemen als gevolg van MS. Om te worden gediagnosticeerd met ontlastingsincontinentie moet er minimaal één maand sprake zijn van deze symptomen.

Webinar over darmproblemen bij MS

Download darmdagboek

Darmdagboek

Download ons darmdagboek om inzicht te krijgen in het functioneren van jouw darm en het gesprek aan te gaan met jouw zorgprofessional.