Hoe biedt regelmatige katheterisatie effectief blaasbeheer?

Zelfkatheteriseren

Regelmatige katheterisatie is het regelmatig inbrengen van een holle buis (katheter) in de blaas om de urine er uit te laten lopen.

De katheter wordt via de plasbuis (het kanaal dat de urine van de blaas naar de opening leidt) in de blaas ingebracht. Regelmatige katheterisatie is een eenvoudige procedure om uit te voeren en je kunt leren hoe je het zelf  doet.

De katheter heeft een afgeronde punt met kleine gaatjes in de zijkanten. Hierdoor kan de urine in het buisje komen en uit de blaas lopen.

Als je met een neurogene blaas leeft kan regelmatige katheterisatie je vaak helpen om op een andere manier jouw blaasfunctie, die zoveel mogelijk lijkt op de natuurlijke blaasfunctie, terug te krijgen. Wanneer je een neurogene blaas hebt, betekent dit dat er een probleem is in de aansturing en/of werking van de blaas door zenuwschade. Eenmalige katheters worden alleen ingebracht zolang het nodig is om de blaas te legen, en worden vervolgens verwijderd en weggegooid. De katheters helpen om het natuurlijke proces van het legen van de blaas mogelijk te maken.

SpeediCath Compact Eve

SpeediCath® Compact Eve

Driehoekige vorm van SpeediCath Compact Eve voor gemakkelijker gebruik en een betere grip. De katheter is direct gebruiksklaar door de unieke, hydrofiele coating (geactiveerd in de verpakking).

SpeediCath Flex

SpeediCath® Flex

SpeediCath Flex is een flexibele katheter met een droge beschermhoes en een bolvormige tip. De katheter heeft verschillende producteigenschappen die speciaal ontwikkeld zijn om zelfkatheterisatie hygiënisch en gemakkelijk te maken.

SpeediCath Compact Set

SpeediCath® Compact Set

SpeediCath Compact Set is een ideaal product voor mannen en vrouwen die een eenvoudige en praktische oplossing willen voor een katheter en urine-opvangzak in één. Door de hydrofiele coating is hij direct gebruiksklaar.

Vraag gratis aan

Tips voor een gezonde blaas

Ga je zelfkatheteriseren? Houd jouw blaas gezond! Coloplast heeft een informatieboekje samengesteld dat antwoord geeft op de meest voorkomende vragen over urineweginfecties bij zelfkatheterisatie en hoe je de kans hierop kunt verkleinen.

Vraag gratis aan

Zelfkatheterisatie in het dagelijks leven

Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de mensen die katheteriseren het lastig vinden om buitenshuis te katheteriseren. Het boekje ‘zelfkatheterisatie in het dagelijks leven’ staat vol praktische tips en adviezen om zelfkatheterisatie onderdeel van je leven te laten worden. Zo kun je de dingen blijven doen die je al graag deed.

Vraag gratis aan

Travelkit voor zelfkatheterisatie

Ga je zelfkatheteriseren? Houd jouw blaas gezond! Coloplast heeft een informatieboekje samengesteld dat antwoord geeft op de meest voorkomende vragen over urineweginfecties bij zelfkatheterisatie en hoe je de kans hierop kunt verkleinen.

Meer informatie over darmspoelen

Veel mensen met MS hebben darm- en/of blaasproblemen

Als je regelmatig last hebt van verstopping (constipatie of obstipatie) of darmongelukjes (fecale continentie) ervaart, kan transanale irrigatie (TAI) ook een goede oplossing voor je zijn. Deze behandelmethode wordt ook wel darmspoelen genoemd. Bekijk hoe dit je kan helpen om jouw darmproblemen te beheersen.