MS en blaas- en darmproblemen
Wat zijn de verschijnselen?

Symptomen van blaas- en darmproblemen

Multiple Sclerose (MS) veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel, verstoort berichten uit de hersenen en kan daarom effect hebben op een breed scala aan lichaamsfuncties. De werking van de blaas en darmen is bijzonder gevoelig voor verstoring.

Meer weten

Welke blaassymptomen zijn er?

Wanneer de MS een laesie veroorzaakt op een zenuw die de normale functie van de blaas beïnvloedt, kunnen zich allerlei symptomen voordoen. We hebben een eenvoudig overzicht voor je gemaakt van de meest voorkomende symptomen. Download blaasdagboek.

Meer weten

Wat zijn de darmsymptomen?

Wanneer een laesie optreedt op een zenuw die verbonden is met jouw darmfunctie, kan deze worden beïnvloed. De symptomen kunnen variëren, dus het kan een goed idee zijn om een overzicht te krijgen, zodat je weet waar je op moet letten. Download darmdagboek.

Meer weten

Bijna 3 van de 10 mensen...

...heeft tenminste één blaasonsteking gehad het afgelopen jaar. Ontdek hoe een blaasontsteking in verband kan worden gebracht met jouw MS en wat de mogelijke oplossingen zijn. 

De blaas, de darm(en), en seksuele problemen bij Multiple Sclerose.

Sommige mensen met Multiple Sclerose merken dat ze, ontevreden worden over hun seksleven of een bepaalde mate van seksuele klachten ervaren. Simpel gezegd: er kunnen zich problemen voordoen waardoor je niet meer kunt genieten van seksuele activiteit(en). Samen met blaas- en darmproblemen wordt dit vaak in verband gebracht met een mindere kwaliteit van leven.

Dit artikel onderzoekt het verband tussen de blaas, de darmen en seksuele klachten bij MS, en legt uit hoe seksuele problemen zich kunnen manifesteren bij zowel vrouwen als mannen die met MS leven. Als je denkt dat jouw kwaliteit van leven wordt beïnvloed door seksuele problemen, raden wij jou aan contact op te nemen met  jouw zorgprofessional voor ondersteuning.

Hoe zijn blaas-, darm- en seksuele problemen met elkaar verbonden?

Multiple Sclerose is een neurologische aandoening waarbij je last kunt hebben van verschillende symptomen, waaronder blaas-, darm- en seksuele problemen. Het kan laesies veroorzaken in gebieden van het centrale zenuwstelsel waar het controlecentrum voor bekkenorganen zoals de blaas, darmen en geslachtsorganen zich bevindt.

Als we het hebben over seksuele problemen bij MS, kan het zowel betrekking hebben op de impact die MS kan hebben op de manier waarop jouw lichaam reageert tijdens een seksuele reactie, als op verdere symptomen van MS die jouw seksuele relaties indirect kunnen belemmeren.

"Soms kan MS leiden tot een fysiek veranderd gevoel in jouw geslachtorgaan, problemen met opwinding of orgasme, een verminderd libido (dat wil zeggen, verlangen naar seks), verminderde vaginale afscheiding en erectiestoornissen. Niet-seksuele symptomen kunnen ook jouw seksuele reacties beïnvloeden en kunnen verdere problemen veroorzaken bij het behouden van een gezond seksleven. Dit kunnen symptomen zijn zoals vermoeidheid, ongectroleerde trillingen of problemen met de blaas en de darmen die de seksuele reacties kunnen verstoren."

Samen kunnen deze problemen een seksuele relatie bemoeilijken. Het is mogelijk dat ze ervoor kunnen zorgen dat iemand een negatief zelfbeeld ontwikkelt of dat het moeilijker wordt om met jouw partner te communiceren. Voor sommigen is het moeilijk om zich open te stellen voor zorgen over intimiteit in een relatie, en deze negatieve gevoelens kunnen voor een extra uitdaging zorgen. Het is daarom belangrijk om deze symptomen te herkennen en waar mogelijk deze zorgen aan te pakken. Door deze zorgen met jouw verpleegkundige of arts te bespreken, kun je praktisch advies krijgen over hoe je het beste verder kunt gaan.

Verminderd libido en hulp bij seksuele problemen

Een veel voorkomend probleem bij een gezond seksleven voor mensen met MS is een gebrek aan seksuele interesse. Dit komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Een vermindering van jouw verlangen naar seks is misschien niet iets dat je onmiddellijk opmerkt, maar als je nadenkt over jouw seksuele functioneren vóór jouw MS-diagnose en dit vergelijkt met jouw recente activiteiten, kunt je zien of jouw libido is verzwakt.\

Als je een partner hebt, kunnen seksuele problemen en een verminderd libido een grote stressfactor zijn.Ondersteuning bij  seksuele problemen kan daarom helpen bij psychologische factoren die geslachtsgemeenschap belemmeren en ook helpen een beter begrip tussen partners te ontwikkelen, waardoor intimiteit ruimte krijgt.

Niet-seksuele veranderingen aan het lichaam, zoals verminderde mobiliteit, spasme of vermoeidheid, kunnen de seksuele activiteit beperken en zowel mannen als vrouwen treffen. Als je een begripvolle en stabiele partner hebt, kun  je je partner wellicht betrekken bij de gesprekken met jouw MS-verpleegkundige of arts. Deze symptomen kunnen een rol spelen in zowel de posities die fysiek mogelijk zijn voor jullie als koppel als de mate van seksueel verlangen. Het samen bespreken van deze onderwerpen kan ervoor zorgen dat jullie op één lijn zitten en dat jullie meer begrip krijgen voor elkaars zorgen en ervaringen.

Blaas- en darmproblemen en seksuele relaties

Het hebben van blaas- en darmproblemen kan jouw seksleven ingewikkelder maken. Zorgen over incontinentie kunnen leiden tot het vermijden van lichamelijke intimiteit. Transanale irrigatie (Link) en/of behandelingen voor urine-incontinentie (Link) kunnen daarom worden gezocht als een manier om deze symptomen onder controle te houden en kunnen met jouw arts of verpleegkundige worden besproken. Het beperken van de vochtinname gedurende een uur of twee vóór de seks, het uitvoeren van intermitterende katheterisatie of plassen vlak voor de seksuele activiteit, en het vermijden van alcohol, cafeïne en tabak, kunnen ook helpen om urine-incontinentie te verminderen.

Het uiten van jouw zorgen over de gezondheid van jouw blaas en/of darmen bij jouw arts kan ook leiden tot discussies over mogelijke seksuele problemen, evenals hoe je deze mogelijk kunt verlichten en het comfort tijdens fysieke intimiteit kunt helpen vergroten.

Geslachtsspecifieke seksuele problemen bij mensen met Multiple Sclerose

Multiple Sclerose kan lichamelijke veranderingen veroorzaken die intieme relaties kunnen belemmeren. Maar omdat het lichaam van mannen en vrouwen verschillend zijn, kan het effect dat MS op de fysieke seksuele functies kan hebben ook verschillen, wat betekent dat er naar verschillende behandelingen gezocht kan worden.

Seksuele problemen bij vrouwen met Multiple Sclerose

Een van de grootste fysieke klachten voor seksuele activiteit voor vrouwen met MS is urine-incontinentie. Als je je  zorgen maakt dat incontinentie jouw belemmert om intiem te zijn, kun je met jouw verpleegkundige of arts praten over mogelijke behandelopties.

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen met MS worstelen met een verminderd gevoel, een verminderd of afwezig orgasme en minder opwinding ondervinden. Een seksuele reactie voor vrouwen kan minder afhankelijk zijn van fysieke opwinding dan voor mannen en meer verweven zijn met de relatiedynamiek.Het kan daarom verstandig zijn om tijd te besteden aan het nadenken over hoe je omgaat met jouw wederhelft of seksuele partners, zowel fysiek als emotioneel. Je kunt ervoor kiezen dit alleen te doen, of met behulp van seksuele begeleiding.

MS kan ook tot extra fysieke problemen leiden, zoals verminderde vaginale afscheiding, in dit geval kunnen aanvullende glijmiddelen worden gebruikt. Problemen met positie en spasme kunnen ook een rol spelen bij het bemoeilijken van de fysieke intimiteit.

Urineweginfecties kunnen ook vaker voorkomen, waardoor het belangrijk is om seksuele hygiëne toe te passen bij fysieke intimiteit. Na de seks plassen en voorzichtig wassen met warm water kan de hoeveelheid aanwezige bacteriën helpen verminderen, waardoor het risico op een urineweginfectie wordt verkleind.

Seksuele problemen bij mannen met Multiple Sclerose

Sommige seksuele klachten zijn ook specifiek voor mannen met Multiple Sclerose. Deze omvatten vroegtijdige zaadlozing, erectiestoornissen en een verminderd gevoel. Sommige mannen gebruiken medicijnen om erecties te krijgen, waardoor het meer ongedwonger kan worden. Andere alternatieven zijn bijvoorbeeld vacuüm-erectieapparaten of een penisprothese. Voor specifieke informatie over de behandeling van deze symptomen en wat voor jou het meest geschikt is, is het raadzaam advies in te winnen bij jouw arts.

Het herkennen van de impact die MS heeft op jouw seksleven en intimiteit

Het kan moeilijk zijn om te herkennen wanneer de intimiteit en seksuele relaties in jouw leven worden beïnvloed door de MS. Hoewel de symptomen van seksuele problemen zelden levensbedreigend zijn, kunnen ze toch een aanzienlijke invloed hebben op jouw levenskwaliteit. Als je nadenkt over jouw eigen ervaringen door de volgende vragen te stellen, kun je wellicht beter begrijpen welke invloed de MS heeft op jouw seksuele relaties:

  • Hoe was uw seksueel functioneren vóór uw diagnose en is uw ervaring veranderd?
  • Kun je orgasmes krijgen?
  • Heb je een verminderde gevoeligheid in jouw geslachtsorgaan? 

Vrouwen kunnen verder overwegen:

  • Als geslachtsgemeenschap pijnlijk voor je is
  • Als je problemen hebt met vaginale droogheid tijdens het vrijen

Mannen kunnen verder overwegen:

  • Als jouw erecties voldoende zijn voor penetrerende seks
  • Het houden van een erectie bij pentrerende sex