De verschillende soorten katheters begrijpen

Urinekatheters zijn soms nodig wanneer iemand zijn blaas niet op natuurlijke wijze kan legen. Een urinekatheter is een flexibele holle buis die via de urinebuis wordt ingebracht en wordt gebruikt om urine uit de blaas af te voeren.

“Het regelmatig gebruik van een katheter heeft mijn zelfvertrouwen verbeterd.”

– Fabiola, 27

Er zijn verschillende soorten urinekatheters, die op verschillende manieren worden ingebracht en gebruikt. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillen tussen regelmatig gebruikte, verblijfs- en suprapubische katheters.  Jouw arts kan met je overleggen wat voor jou de meest geschikte oplossing is.

Zelfkatheteriseren

Veel mensen met MS en blaasproblemen kunnen baat hebben bij zelfkatheterisatie. Een eenmalige katheter gebruik je om je blaas te legen. Zodra de urine uit je blaas is, wordt de katheter verwijderd. Een zorgprofessional leert en begeleidt hoe je een urinekatheter in jouw blaas moet inbrengen. Het kan een beetje onwennig zijn om te beginnen, maar veel mensen zeggen dat ze het na enige tijd gemakkelijk vinden en het geeft hen de controle over hun leven terug.

Zelfkatheteriseren werkt anders dan een verblijfskatheter. In tegenstelling tot een verblijfskatheter die  de blaas constant leegt, worden eenmalige katheters één tot meerdere keren per dag ingebracht. Een eenmalige katheter blijft net lang genoeg in het je lichaam om jouw blaas te legen, en wordt daarna  verwijderd. Er wordt telkens een nieuwe katheter gebruikt. Zelfkatheteriseren komt het dichtst in de buurt van normale blaasfunctionaliteit - jouw blaas slaat nog steeds urine op tussen katheterisaties en je kiest zelf wanneer je naar het toilet gaat.

Vraag gratis aan

Tips voor een gezonde blaas

Ga je zelfkatheteriseren? Houd jouw blaas gezond! Coloplast heeft een informatieboekje samengesteld dat antwoord geeft op de meest voorkomende vragen over urineweginfecties bij zelfkatheterisatie en hoe je de kans hierop kunt verkleinen.

Verblijfskatheters

Een verblijfskatheter is een dun slangetje dat via de plasbuis of via de buikwand in de blaas wordt gebracht. Om te voorkomen dat de katheter uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat meestal gevuld wordt met water. Door de katheter kan de urine weglopen in een urine- opvangzak. Terwijl de katheter op zijn plaats blijft, leegt deze de blaas voortdurend. Dit betekent dat een opvangzak nodig is om de urine die wordt afgevoerd op te vangen. De opvangzak kan aan de binnenkant van het been worden vastgemaakt of aan een statief op de vloer worden bevestigd.  

In tegenstelling tot eenmalige katheters, worden verblijfskatheters geplaatst door een zorgprofessional. De verblijfskatheters moeten gewoonlijk ten minste om de paar maanden worden vervangen en kunnen als behandeling worden voorgesteld wanneer een persoon niet langer in staat is om zelf te katheteriseren of teveel complicaties met andere behandelingen heeft.

Suprapubische katheters

Een suprapubische katheter is een ander type katheter dat gedurende een langere periode op zijn plaats blijft. Volgende de richtlijnen gebeurt het verwisselen door een zorgprofessional en vindt minimaal elke 12 weken plaats.

In plaats van via de plasbuis, worden suprapubische katheters via een klein gaatje in de buik en vervolgens rechtstreeks in de blaas ingebracht.

Een suprapubische katheter is nodig wanneer de plasbuis is geblokkeerd of anderszins beschadigd, of als de persoon niet in staat is om regelmatig zelf een katheter te gebruiken. Net als met verblijfskatheters wordt een opvangzak of klep gebruikt om te controleren hoe de urine uit de blaas wordt afgevoerd.