Het blaasonderzoek
Wat kun je verwachten?
Blaasonderzoek
Je ziet misschien op tegen het onderzoek maar als je weet wat je kunt verwachten als jouw blaas wordt onderzocht, heb je de eerste hindernis al genomen om weer controle over jouw blaas te krijgen in je dagelijkse leven.
Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je je kunt voorbereiden op een bezoek aan de uroloog en gaat men in op de diverse onderzoeken die kunnen worden gedaan.
Bereid je voor op jouw bezoek aan de uroloog
Voorbereiding is essentieel voor een geslaagde afspraak bij de uroloog. Hieronder staan een aantal tips en suggesties, die je hierbij kunnen helpen.
Maak een lijst van jouw huidige medicatie
Maak voorafgaand aan het bezoek een lijstje van alle medicatie die je (op recept) krijgt. De uroloog moet jouw medicatie waarschijnlijk evalueren om te zien of ze invloed hebben op jouw urinewegen. Te veel vertellen is altijd beter dan te weinig vertellen, dus denk ook aan eventuele supplementen of vitamines die je gebruikt. Deze kunnen namelijk een wisselwerking hebben met jouw medicatie of zelf weer symptomen veroorzaken.
Maak een overzicht van jouw medische voorgeschiedenis
Dit kan best lastig zijn, maar probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen over jouw medische achtergrond. Inzicht in de medische achtergrond van jouw familie en eventuele onderliggende aandoeningen kan ervoor zorgen dat je afspraak soepeler verloopt. Je uroloog kan samen met jou jouw blaasklachten beoordelen.
Noteer eventuele vragen die je hebt
Het is gemakkelijk om te vergeten wat je wilde vragen als je nerveus bent. Bedenk vooraf wat je wilt vragen en noteer de vragen. Dit zorgt voor gemoedsrust tijdens en na jouw afspraak.
Vul vooraf jouw blaasdagboek in
Vul jouw blaasdagboek in zodat je een goed beeld hebt van het dagelijks gedrag van jouw blaas. Als je dit dagboek invult en het vervolgens mee kunt nemen wanneer je naar de uroloog gaat, kun je duidelijk bewijs leveren van eventuele problemen die je ervaart en hij/zij kan jouw situatie beter beoordelen. Download jouw blaasdagboek
Wat een geluk
Er zijn oplossingen voor blaas- en darmproblemen bij MS.
Hoe is het met jouw blaas? Doe de blaas-check en praat erover met jouw zorgprofessional.
Wat gebeurt er tijdens de afspraak met de uroloog?
Tijdens een afspraak met de uroloog wordt er altijd gepraat over jouw klachten. Daarom is het zo belangrijk dat je goed voorbereid bent met zoveel mogelijk informatie en dat je een goede beschrijving kunt geven van de symptomen die je hebt.
Als je naar de uroloog gaat vanwege een nieuwe klacht of een verergering van blaasklachten, moet je waarschijnlijk wat testjes doen als je daar bent. Er zijn verschillende instrumenten die jouw uroloog kan gebruiken om meer te weten te komen over jouw blaas.
Een blaasscanner
Dit is een echoapparaat dat wordt gebruikt om te meten hoeveel urine achterblijft nadat je naar de wc bent geweest. Het is een niet-invasieve test die kan worden gedaan om urineretentie te diagnosticeren. Sommige urologen kunnen de achtergebleven urine in de blaas ook meten met een katheter – een dun slangetje dat door de urinebuis wordt ingebracht om de blaas te legen en daarna te meten hoeveel er nog uit is gekomen.
Uroflowmetrie
Met deze testen worden de kracht en het patroon van de urinestroom gemeten. Zo kan de uroloog onderzoeken wat de stroomsnelheid is en of de stroom wordt onderbroken. Als jouw uroloog deze test wil doen, zal hij/zij je waarschijnlijk vragen om niet naar de wc te gaan voor je afspraak.
Urodynamisch onderzoek
Urodynamisch onderzoek is een uitgebreid onderzoek waarbij de blaas via een katheter met water wordt gevuld en elektroden op de huid worden geplaatst, om te zien hoe de blaas werkt wanneer hij zich leegt. Deze methode is geschikt om de exacte aard van het blaasprobleem vast te stellen.
Wat gebeurt er na het urologisch onderzoek?
Na het onderzoek bespreekt jouw uroloog de resultaten met jou. Dit gebeurt tijdens dezelfde afspraak, of er moet een nieuwe afspraak voor gemaakt worden. Je bespreekt dan samen de mogelijke behandelplannen voor de betreffende aandoeningen die zijn gevonden.
Samen ga je op zoek naar een oplossing die het best past bij jouw behoeften en manier van leven.