MS en darmproblemen

MS en darmproblemen

Neurogene darmproblematiek is een veel voorkomend verschijnsel bij multiple sclerose. Dat komt omdat MS schade veroorzaakt aan de delen van het centraal zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor de werking van het maag-darmkanaal. Voor mensen met MS is het niet ongebruikelijk om darmproblemen te hebben.

Hoe werken de darmen?

Het spijsverteringsstelsel is wonderbaarlijk complex. Simpel gezegd is spijsvertering de afbraak van voedsel in steeds kleinere stukjes, totdat ze kunnen worden opgenomen in het lichaam. De stukjes die niet worden opgenomen, worden vervolgens als afval uit het lichaam verdreven.

De darmen functioneren in de tweede helft van het spijsverteringsproces, nadat voedsel door de maag is gegaan. Na te zijn gemengd met maagsappen, wordt voedsel doorgegeven aan de dunne darm, die de voedingsstoffen, vitamines en mineralen absorbeert. De dikke darm neemt het dan over en absorbeert het resterende water en zout. Hierdoor worden de afvalstoffen steviger en veranderen ze in ontlasting.

Ontlasting wordt door de darm naar het rectum geduwd door peristaltische bewegingen - een reeks spiercontracties bewegen de ontlasting naar voren.

Wanneer de ontlasting het einde van de dikke darm bereikt, wordt deze opgeslagen in de endeldarm (het rectum). Naarmate de endeldarm zich vult, worden zenuwsignalen geactiveerd die naar de hersenen worden gestuurd en vertellen dat het tijd is om te poepen. De inwendige sluitspier ontspant dan automatisch wanneer het tijd is om de darm te legen, waardoor ontlasting naar de anus kan bewegen, klaar om het af te voeren. De uitwendige sluitspier ontspant dan wanneer ontlasting gedaan is.

Inzicht in de soorten darmproblemen

Wat is de invloed van MS op de darmen?

MS kan de neurologische routes (zenuwsignalen) verstoren die de darmfuncties direct regelen. Dit leidt tot darmproblemen. Een neurogene darm kan op veel manieren voorkomen bij mensen met MS, maar kan normaal gesproken in twee gebieden worden gegroepeerd. Het kan leiden tot minder of geen controle over de darmen (ongewild ontlastingsverlies), of het kan leiden tot chronische verstopping (obstipatie- en constipatie problemen).