Welke blaasproblemen kunnen voorkomen bij MS?

Multiple Sclerose veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel, verstoort berichten uit de hersenen en kan daarom effect hebben op een breed scala aan lichaamsfuncties. De werking van de blaas en darmen is bijzonder gevoelig voor verstoring.

De blaas is een ingewikkeld systeem. Naarmate de blaas zich vult met urine, worden zenuwsignalen naar de hersenen gestuurd en activeren ze de noodzaak om naar de wc te gaan. De grote spier in de blaas begint aan te spannen en de uitwendige urinesfincterspier en de bekkenbodemspieren ontspannen, waardoor urine kan worden doorgegeven. Wanneer deze signalen worden gecoördineerd, werkt het systeem en kan het lichaam normaal plassen.

Als MS de myelinelaag rondom de zenuw beschadigt die de zenuwen beschermen, kunnen deze signalen worden vervormd, wat leidt tot problemen met de blaas.

1. De overactieve blaas

Meer dan 6 van de 10 mensen met MS ervaart een vorm van overactiviteit of het niet opslaan van urine met hun blaas. Dit leidt tot gevoelens van urgentie, aandrangincontinentie, en betekent dat mensen vaker dan normaal naar de wc moeten. Speel de video hieronder af om meer te weten komen.

2. Detrusor en kringspier zijn uit balans

Soms werken de vrijwillige en onvrijwillige functies van de blaas niet meer samen. Dit kan leiden tot langzaam op gang komen van plassen, een onderbroken stroom en onvolledige legen van de blaas. Dit probleem wordt gezien bij 1 op de 4 mensen met MS. Speel de onderstaande video af om meer te weten te komen. 

Detrusor is een spier in je blaas die het legen van de blaas stuurt. 

3. Retentie

Uiteindelijk kan de gladde spier van de blaas ‘onderactief’ worden. Als deze spier de urine niet meer uit de blaas duwt, kan er na wc-bezoek urine achterblijven in de blaas. Dit noemen we urineretentie. Je hebt dan het gevoel dat je vaker moet plassen en de urinestroom is zwak als je naar de wc gaat (je kunt je blaas niet meer volledig legen). Onderactiviteit wordt waargenomen bij 20% van de mensen met MS.

Download blaasdagboek

Hoe herken je blaasproblemen?

Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of er blaasproblemen zijn. Soms raken mensen bijvoorbeeld gewend aan overactiviteit van de blaas, of ze merken niet hoe vaak ze naar de wc gaan, of ze vinden manieren om met hun probleem om te gaan. Als jij jezelf herkent in één of meer van de volgende uitspraken, heb je mogelijk blaasproblemen als gevolg van jouw MS.

  • Ik moet meer dan 8-10 keer per dag naar de wc
  • 's Nachts moet ik meerdere keren opstaan om te plassen
  • Ik heb een onderbroken stroom wanneer ik plas
  • Ik heb in het afgelopen jaar meerdere urineweginfecties gehad
  • Ik verlies spontaan urine

Download ons blaasdagboek om inzicht te krijgen in het functioneren van jouw blaas en het gesprek aan te gaan met jouw zorgprofessional.