MS en blaasproblemen

MS en blaasproblemen

Vaak krijgen mensen met MS in hun leven op de één of andere manier te maken met blaasproblemen. Dat komt doordat MS zenuwschade veroorzaakt in gebieden van de hersenen en het ruggenmerg die een belangrijke rol spelen bij de werking van de blaas.

Sommige mensen merken dat ze vaker of dringender moeten plassen, terwijl anderen problemen hebben met het ledigen van hun blaas of vaak het gevoel hebben dat hun blaas niet helemaal leeg is. Blaasproblemen kunnen, indien onbehandeld, invloed hebben op jouw MS en daarmee van grote invloed zijn op jouw kwaliteit van leven. Het is daarom belangrijk dat je met jouw verpleegkundige of arts praat over alle blaasproblemen die je hebt.

Hoe werkt de blaas?

1.

De blaas is een orgaan dat urine bewaart totdat deze urine op een goed moment uit het lichaam kan worden verdreven. De wanden van de blaas zetten uit om urine op te slaan en trekken vervolgens samen en vlakken af om urine door de urinebuis te legen.   

De urinewegen bestaan uit heel veel verschillende onderdelen. Hier onder vallen onder andere ook de wanden van de blaas, een grote spier genaamd detrusor, zenuwen, 2 kleine ringen van spieren die sluitspieren worden genoemd, en de urethra (plasbuis), de buis die urine uit het lichaam laat passeren De sluitspieren dienen om de opening naar de urethra te bewaken en gesloten te houden, werkend als kleppen. 

2.

Naarmate de blaas zich vult, worden zenuwsignalen naar jouw hersenen gestuurd en activeren ze de noodzaak om te plassen. Simpel gezegd is dit het gevoel naar de wc te moeten. Als het moment van plassen is aangebroken, coördineren de zenuwsignalen zodanig dat de detrusor zich aanspant, waardoor urine uit de blaas wordt geperst terwijl de bekkenbodemspieren en urinesfincterspieren ontspannen. Hierdoor kan urine de blaas verlaten door de urethra. Wanneer de signalen gecoördineerd zijn, kan er gewoon geplast worden. 

Wat is de invloed van MS op de blaas?

MS kan een verstoring in de aansturing van de blaasspier en de sluitspier veroorzaken door aantasting van de zenuwbanen. Het centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen. Deze cellen zijn allemaal met elkaar verbonden via zenuwuitlopers. Deze uitlopers hebben een isolerende laag die myeline heet. Hier gaat het mis als je MS hebt: door ontstekingen in het zenuwstelsel beschadigt de myeline, een beschermlaagje rond je zenuwvezels. Dit betekent dat je hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden en de signalen tussen je hersenen en blaas kan vervormen. Dit leidt tot blaasdysfuncties. Type blaasproblemen die regelmatig voorkomen bij mensen met MS zijn;

  • Het niet kunnen ophouden van urine tot je bij het toilet bent,
  • Spontaan verlies van urine
  • Een overactieve blaas
  • Het niet kunnen (uit)plassen, moeilijk om te beginnen te plassen,
  • ’s Nachts vaker uit bed moeten om te plassen
  • Regelmatig urineweginfecties
Doe de MS blaas-check

Wat een geluk

Er zijn oplossingen voor blaas- en darmproblemen bij MS. 
Hoe is het met jouw blaas? Doe de blaas-check en praat erover met jouw zorgprofessional.

“Eerst had ik nog niet het verband gelegd tussen mijn urineverlies en MS. Ik dacht dat het kwam door de bevalling. Ik had toen zoveel klachten tegelijkertijd dat het urineverlies ergens ver onderaan mijn lijst stond. Ik dacht dat er niets aan te doen was.”

 

— Eva heeft MS en blaasproblemen

“Blaasproblemen zijn nog steeds een moeilijk bespreekbaar onderwerp voor veel mensen”

 

— Alexander Stillebroer, Uroloog in het Erasmus MC

Waarom is het herkennen van blaasdisfuncties van belang?

Herkennen van jouw blaasprobleem en op zoek gaan naar hulp, kan je kwaliteit van leven met MS verbeteren. Als je blaasproblemen onbehandeld blijven, neemt de kans toe op het krijgen van urineweginfecties, wat MS verder kan verergeren. Daarom is het belangrijk om je blaasproblemen bespreekbaar te maken met jouw zorgprofessional.