Ervaringsverhalen

Lees hier de ervaringen die andere mensen met MS hebben met zelfkatheterisatie en/of darmspoelen.

Lees het verhaal van Ilse

‘Geen seconde spijt'

Ilse Maas was nog maar 25 jaar toen bij haar MS werd geconstateerd. Ze belandde in de ziektewet en werd uiteindelijk afgekeurd. Gelukkig werd zij wel snel moeder van twee zonen. Die zwangerschappen brachten de ziekte enigszins tot rust, maar Ilse moest toch leren leven met de grenzen die MS haar oplegt. Als onderdeel daarvan leerde zij zichzelf te katheteriseren. De SpeediCath Compact katheter geeft haar controle als ze het nodig heeft, bijvoorbeeld voor een goede nachtrust of als zij eropuit trekt.

Lees het verhaal van Marianne

'Als ik iets wil, doe ik het nú'

Voormalig topsportster kunstschaatsen Marianne Visser – van Duinhoven (35) is getrouwd en moeder van twee kinderen (6 en 8). Door haar MS kan ze niet meer als juf werken, maar ze geniet van haar gezin, rolstoeldansen én zitskiën. Sinds ze vanaf december 2020 katheteriseert, heeft ze vooral weer het heft in eigen handen.

Lees het verhaal van Willem

'Ik heb er te lang mee doorgelopen'

Willem Stapel is 75 jaar. Sinds 1980 weet hij dat hij MS heeft. Na de eerste schok herstelde hij redelijk maar bleef hij last houden van aanhoudende blaasinfecties en prostaatproblemen. Medicatie mocht niet baten en in 2010 stapte hij over op zelfkatheterisatie. Als Drentse boer bleef hij daar nuchter onder. Willem geniet nu van zijn pensioen en is nog steeds heel graag buiten. En dat kan ook, zonder problemen.

Lees het verhaal van Romy

'Geen angst meer voor pijn in mijn buik'

Romy Hermans - van Weel (39) is getrouwd met Dennis en ziekenverzorgende op de afdeling cardiologie van Radboudumc. Pas sinds februari 2018 heeft ze ‘officieel’ MS, maar darmproblemen spelen bijna haar hele leven. Sinds Romy spoelt, is ze zo gelukkig. “Het mooiste cadeau ooit.”

Lees het verhaal van Anja

'Luister goed naar je lichaam'

Ruim twintig jaar geleden kreeg Anja Hoekstra (58) de diagnose MS. Gaandeweg leerde ze hoe ze het beste met haar aandoening kan omgaan en wat voor haar ondersteunend werkt. Haar inzichten deelt ze graag. Sinds twee jaar spoelt zij ook haar darmen. “Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik ben daar heel blij mee.”

Lees het verhaal van Jelske

'Eet zo puur en gezond mogelijk'

Jelske Oosterhof was altijd moe. Eerst dacht men dat de ziekte van Pfeiffer hiervan de oorzaak was, maar na jaren van onzekerheid volgde de diagnose MS. Jelske was toen negentien jaar en had net haar propedeuse Voeding en Diëtetiek afgerond. Zij besloot zich te verdiepen in de combinatie van voeding en MS en heeft daarin nu haar eigen praktijk.

Lees het verhaal van Gert Jan

“Het is een zegen om te darmspoelen”

Gert Jan van Groningen (59) woont in Zwijndrecht, is getrouwd en trotse vader van twee kinderen en opa van twee kleinkinderen. Hij is volledig afgekeurd en vult de dagen vooral met een dagelijks uurtje op de hometrainer, puzzelen, lezen en televisie kijken. Op zijn 20e kreeg hij vage klachten. Pas op zijn 32e volgde de definitieve diagnose MS. Lange tijd was de achteruitgang op het gebied van werk en maatschappij erg moeilijk voor hem. Inmiddels heeft Gert Jan zich verzoend met zijn lot. Zijn kwaliteit van leven is, sinds hij darmspoelt, in positief vaarwater gekomen…