Multiple sclerose en blaasontsteking (urineweginfectie)

Blaasontsteking

Als je een neurogene blaas hebt en er urine is achtergebleven in de blaas na een wc-bezoek, heb je een verhoogd risico op een blaasontsteking.

Dit is omdat achtergebleven urine een ideale omgeving is waar bacteriën zich kunnen ontwikkelen en een infectie in de urinewegen kunnen veroorzaken. Bij mensen met MS kunnen blaasonstekingen (urineweginfecties) bijzonder vervelend zijn.

Laura, heeft MS en blaasproblemen

Wat is het risico van urineweginfecties bij mensen met MS?

Er is een hoge kans op urineweginfecties bij mensen met MS. Hoofdzakelijk omdat blaasstoornissen vaker voorkomen bij mensen met MS. Urineweginfecties zijn vaak ook ernstiger dan bij mensen die geen MS hebben. Dit komt omdat andere symptomen van MS kunnen toenemen. 

Urineweginfecties gaan niet gepaard met een verhoogd risico op terugval van MS, maar urineweginfecties die koorts veroorzaken kunnen het risico verhogen dat de MS van een persoon gedurende een langere periode verslechtert. Daarom is het belangrijk dat je jouw  blaasgezondheid op peil houdt en in je dagelijkse routine goed let op eventuele tekenen van blaasproblemen. Want uiteindelijk is er met een gezonde blaas minder kans op urineweginfecties.  

Frequente urineweginfecties kunnen duiden op blaasproblemen

Als je merkt dat je regelmatig urineweginfecties oploopt, kan dit een aanwijzing van een blaasprobleem zijn. Veel mensen met MS bezoeken minimaal één keer per jaar de neuroloog of de MS verpleegkundige. Omdat je tijdens dit bezoek vaak veel te bespreken hebt, komt het er niet altijd van om over jouw blaas- en darmproblemen te praten. 

Maar als je in het afgelopen jaar twee of meer urineweginfecties hebt gehad, is het belangrijk om dit te bespreken met de neuroloog of MS- verpleegkundige. Dit kan namelijk duiden op problemen zoals overactiviteit van de blaas of urineretentie. Je dient altijd jouw arts of verpleegkundige te raadplegen en zij kunnen je eventueel doorverwijzen naar een uroloog die gespecialiseerd is in de blaas. Dit kan de eerste stap zijn op weg naar hulp die je nodig hebt.

 

Doe de MS blaas-check

Wat een geluk

Er zijn oplossingen voor blaas- en darmproblemen bij MS. 
Hoe is het met jouw blaas? Doe de blaas-check en praat erover met jouw zorgprofessional.

Veelgestelde vragen over urineweginfecties

Heb je nog vragen over urineweginfecties? Bekijk de antwoorden op de vragen hieronder om meer te weten te komen over blaasgezondheid.

Waarom ben ik vatbaarder voor urineweginfecties?

Als je MS hebt ben je vaak vatbaarder voor urineweginfecties. Dit is vooral het gevolg van de verhoogde kans op urinestoornissen zoals retentie – als er nog urine in de blaas achterblijft nadat je geplast hebt. Retentie verhoogt de kans dat je een urineweginfectie oploopt, en omdat retentie veel voorkomt bij mensen met MS-wordt MS vaak in verband gebracht met urineweginfecties.  

Wat kan ik doen om mijn urineweginfecties tegen te gaan?
  • Drink veel water – Veel vocht voorkomt uitdroging wat kan leiden tot meer geconcentreerde urine - dit is een goede omgeving voor infectie en moet worden vermeden. 
  • Vergeet niet dat er een verband is tussen blaas- en darmgezondheid – Ontlastingsincontinentie verhoogt het risico op urineweginfecties. Bovendien kan een volle darm op de blaas drukken, wat betekent dat je minder urine kunt vasthouden en de blaas moeilijker volledig kunt legen. Een evenwichtig eetpatroon met veel groente kan bevorderlijk zijn voor een goede werking van de darmen en uw blaasgezondheid ondersteunen.
  • Goede hygiëne – Voor vrouwen is het belangrijk dat je zich altijd afveegt van voor naar achter na een wc-bezoek of bij het afdrogen. Dit zorgt ervoor dat er geen ziektekiemen van het anale gebied in de richting van de plasbuis (urethra) worden overgebracht.
  • Vermijd strak zittende synthetische (onder)kleding – Katoenen ondergoed en ademende stoffen kunnen de groei van ziektekiemen verminderen en de kans op urineweginfecties verkleinen.
Helpt intermitterende katheterisatie urineweginfecties voorkomen?

Mensen met MS die zelfkatheteriseren zijn vaak zeer tevreden met deze manier om de blaas te legen. Enkele van de belangrijkste manieren om blaasontstekingen tegen te gaan zijn het vermijden van situaties waarin jouw blaas overvol raakt en regelmatig katheters gebruiken om ervoor te zorgen dat je blaas leeg is.

Wat moet ik doen als ik een urineweginfectie heb?

Raadpleeg een zorgprofessional als je denkt dat je een urineweginfectie hebt. Hij/zij kan jouw urine laten onderzoeken om erachter te komen of je een infectie hebt en met je bespreken wat de beste behandeling is.