‘Het is een vast onderdeel van mijn ochtendritueel’

Al in 2002 werd bij Ilse de diagnose Multiple Sclerose (MS) gesteld. Nadat ze de ergste klap had verwerkt, besloot ze om zich zo min mogelijk door haar beperkingen te laten leiden. Ze kreeg twee prachtige zoons, inmiddels jongvolwassenen, en leerde genieten van de simpele dingen in het leven. Toch waren die fysieke problemen er wel degelijk. In 2014 begon Ilse met katheteriseren om de controle over haar blaas terug te winnen en sinds kort gebruikt zij ook Peristeen Light om de constipatie tegen te gaan. “Ik heb daar nu mijn vaste ochtendritueel van gemaakt”, vertelt Ilse. “Als ik ’s ochtends naar de wc ben geweest, weet ik dat ik daar de rest van de dag niet meer over in hoef te zitten. Ook weer afgevinkt, klaar.” 

Uren op de wc
“Mijn onderkant is altijd een soort ballast geweest, helaas. Als kind had ik last van een chronische blaasontsteking, en mede door die traumatische ervaring heb ik heel lang niet willen katheteriseren. Toen ik uiteindelijk die weerstand overwon, heb ik daar vervolgens nooit spijt van gehad. Ik kan gaan en staan waar ik wil, en hoef me daarover nooit meer onzeker te voelen.” Pas in een later stadium ging de ontlasting een probleem vormen, vooral nadat Ilse als gevolg van de MS een gevoelsstoornis kreeg, met tintelingen in haar hele lijf. “Mijn ontlasting bestond uit een soort harde kastanjes en ik zat soms uren op de wc. Alle trucjes heb ik geprobeerd. Op mijn buik duwen, voorover zitten of juist met mijn voeten omhoog, veel drinken; het hielp allemaal niks. Het lukte me ook qua spierkracht steeds minder goed om echt te drukken, waardoor ik hooguit twee keer per week tot ontlasting kwam. Op een gegeven moment ging ik dat toch als een probleem ervaren.” 

Gewoon met water
Ilse kaartte dit aan tijdens een bijeenkomst van ervaringsdeskundigen bij Coloplast, en een medewerker wees haar op een nieuw product: Peristeen Light. Dit is een laagdrempelig hulpmiddel om met een laag volume aan water de darmen te spoelen en zo de ontlasting te verwijderen. Ilse: “Voor mij bleek het een ideale oplossing. Peristeen Light bestaat uit een kleine, handzame watercontainer, met daarop een ‘tuutje’ (red. een zogenoemde conuskatheter) dat je anaal inbrengt. Door het tuutje even onder de kraan te houden, activeer je het glijmiddel, waarna het inbrengen in het rectum heel soepel gaat. Vervolgens knijp je in de container om het water in te spuiten en zo de darmen te spoelen. Het fijne van Peristeen Light is dat het water niet zo hoog opkomt, je spoelt met een kleine hoeveelheid water. Anders houd ik de hele dag het gevoel dat ik aandrang heb, en dat heb ik nu niet. Wat ik ook prettig vind, is dat je gewoon met water werkt en niet met medicatie. En ben je niet meteen tevreden met het resultaat, dan vul je de container gewoon weer opnieuw om het nogmaals te proberen.”

Luister naar je lichaam
Heeft Ilse nog tips voor beginnende gebruikers? “Eerlijk gezegd is het gebruik van Peristeen Light zo eenvoudig dat alles zich vanzelf uitwijst. Het is wel belangrijk dat je goed luistert naar de signalen van je lichaam en dat je zo jouw eigen ontlastingspatroon opbouwt. Voor mij hoort het darmspoelen nu gewoon bij mijn ochtendritueel, en dan ben ik voor de hele dag en nacht weer schoon. En natuurlijk, dat kost tijd, omdat ik ook nog moet katheteriseren, dus voor 11:00 uur plan ik sowieso nooit een afspraak. Maar verder eet ik wat ik lekker vind, ga ik naar een restaurant of een concert als ik daar zin in heb en hoef ik niemand tot last te zijn. Ik leef nu al tweeëntwintig jaar met MS en ik zal het er gewoon mee moeten doen. Een glazen bol heb ik niet, en die wil ik trouwens ook niet. Wie dan leeft, dan zorgt, maar tot die tijd blijf ik positief.”